Jaikua’a
hagua teko jepokuaa paraguipegua oñehe kombo’e va’era umi ñande tembi’u tee.
Ape tatapy
areko teko imbo’ete’eva umia petei tuicha tekombo’e te’eva umia petei tuicha
tekombo’e teygua tupi guaraní. Kova oñembojopara tembi’u España peguandi.
Teanguera
oipur u tembiapokue yerepegua ha umi
mba’e ñemi ouva ñemoñagui, ojapova tatpy Paraguipegua heterei hagua.
¿Mba’eichapa
tembi’u tee paraguaipegua?
Mbeju:
Ojejapova mbeju laja, aramiro, quesu hakamby
Vori
vori ryguasugui: Ojejapova ha’itigui ha quesú
Mbichy lapepope:
Ojejapova so’o gui
Chicharo
oñope: So’o añembopupova ype ojyhagua
Kavure oñope:
Ojejapovo mandio’o, hu’itigui ha oñemboapy teva so’ogui.
So’o
ykysy: Ojejapova mba’e rovygui ha Avatiky arahave pira jykysy, avei kamby ha
quesú.
Vaka
akangue: Ojejapova mbijy, ha yvyguýpe.
Jykysy
Paraguái (Sopa Paraguaya)
Petei
(1kg) hu’iti
Petei
Kamby (1 litro)
½ Mba’yru’i
apur’a ñandy
Moko’i
sevói tuichava
Yuky
poguasúva
(500 gr)
Quesú paraguái
Petei ryguasu
rupia
Ñembosako’i
Embosaka’i
petei iyra ñandygui sevói oñembo’i saiva, yuky ha y michimi emoho’isaiva
Yuky ha
y michimi emoho’ysa ha emho’ysa ha emby jehe’ea hu’i tindi, ryguasu rupia
ojeipyipyrupora, quesú ha kambyndi.
Ñembosako’i
hyko va’era
Erekova’era
mba’e ryru oñembo kyra porava ha embojyva’era tata aku porame petei aravo aja.
No hay comentarios:
Publicar un comentario